Luleåbon Mikaels trasiga tand skär in i kinden: ”Kan bara ha tungan åt vänster”

Uppdaterad
Publicerad

För snart ett år sen lossnade en bit av Mikael Karlbergs provisoriska lagning i munnen. Kvar blev istället en trasig och vass tand som konstant skär in i kinden och i tungan när han pratar. Men någon tid hos en tandläkare i Luleå har han inte lyckats få.

Sedan hösten 2021 har Luleåbon Mikaell Karlberg haft en trasig tand som ställer till det för honom dagligen. Efter flera försök att få en tid hos både Folktandvården och privata tandläkare så har han börjat ge upp.

– Det skär mot kinden och jag kan bara ha tungan åt vänster. Sista gången jag ringde så fick jag rådet att det finns en jättebra pasta man kan köpa på apoteket. Den ska man trycka dit för att få bort den skärande delen och det har jag prövat nu. Men tyvärr var det helt värdelöst, säger han.

Tandvården i Norrbotten

”Är det här Sverige 2022?”

Vad tänkte du när de sa att du själv skulle ta hand om ditt tandproblem?

– Jag tänkte det här är inte sant. Är det här Norrbotten och Sverige 2022? Samtidigt är jag inte förvånad för jag har ju varit med om det här i Gällivare också så det har varit mycket strul, säger Mikael Karlsberg.

Plågas av den vassa tanden

Förhoppningen nu senast var att få hjälp innan julhelgen med tanke på allt gott man kanske vill äta – men även där gick Mikael Karlberg bet.

– Jag får uppfattningen att de bara vill bli av med en när man ringer. Jag får ingen hjälp så jag försöker undvika att tugga på den sidan för att inte förvärra men det skaver ändå. Min uppfattning är att man i princip ska låta tanden ramla av, säger han.

I videon visar Mikael hur han plågas av den vassa tanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet