Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är ett allvarligt läge så klart, och det fanns någonstans i bakhuvudet på de flesta av oss. Det var något som vi förväntade oss, säger Jan Thörnqvist. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Militärbas med svenska soldater beskjuten

Uppdaterad
Publicerad

70 svenska soldater befinner sig på militärbasen Taji, norr om Bagdad i Irak, som är en av baserna som ska ha beskjutits av Iran.
– Det var något som vi förväntade oss, säger Jan Thörnqvist, insatschef på Försvarsmakten, i SVT:s Morgonstudion.

Iran har attackerat flera militärbaser, där amerikanska soldater befinner sig. En av dem ska vara Taji, norr om huvudstaden Bagdad, där 70 svenska soldater finns på plats tillsammans med soldater från andra länder.

– Taji har beskjutits i mindre utsträckning av någon form av raketer. Ingen svensk har skadats, säger Magnus Lindstedt, kommunikatör vid Försvarsmakten.

Insatschef: ”Något vi förväntade oss”

Jan Thörnqvist, insatschef på Försvarsmakten, säger i SVT:s Morgonstudion att han har haft kontakt med de svenska soldaterna som är på plats i Irak.

– Det är ett allvarligt läge så klart, och det fanns någonstans i bakhuvudet på de flesta av oss. Det var något som vi förväntade oss, säger Jan Thörnqvist.

Soldaterna ska ha hört detonationerna strax efter midnatt och gått in i ett skyddsrum, enligt Jan Thörnqvist.

– De har suttit där i skydd stora delar av natten. Vid femtiden i morse var faran över.

”Säkraste platsen att vara på”

Jan Thörnqvist menar att Försvarsmakten har rutiner och beredskap för att skydda sin personal både på plats i Irak och hemma i Sverige vid den här typen av händelser.

– Den säkraste platsen att vara på i Irak just nu är i anslutning till de här baserna, för där finns det möjlighet att skydda sig, säger Thörnqivst i Morgonstudion.

De svenska soldaterna skickades till Irak i samband med en utbildningsinsats för i huvudsak irakiska soldater. Insatsen är pausad.

– Vi följer händelseutvecklingen, men i nuläget kommer vi inte kalla hem soldaterna, säger kommunikatören Magnus Lindstedt till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet