Foto: TT/Thomas Johansson

Minderåriga skadas av fyrverkerier

Uppdaterad
Publicerad

Varje år skadas ett hundratal svenskar så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka sjukhus. Trots att det är olagligt att köpa fyrverkerier till personer under 18 år är drygt 40 procent av de skadade minderåriga.

Fyrverkerier kan lätt orsaka skador eller bränder om de hanteras fel. Tyvärr är det ofta ungdomar som skadas, trots att personer under 18 år faktiskt inte får använda fyrverkerier. Inför nyårsafton uppmanar Brandskyddsföreningen alla att respektera lagen och inte köpa ut.

– Det är olagligt för vuxna att köpa fyrverkerier till minderåriga, precis som med alkohol, säger Åke Persson, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen i ett pressmeddelande. 

Skadar ögon, huvud och händer

 Av de cirka hundra personer som årligen tvingas uppsöka sjukhus på grund av fyrverkerier är 95 procent män, och drygt 40 procent yngre än 18 år. Oftast handlar det om bränn- eller sårskador på ögon, huvud och händer.

Förutom personskador orsakar fyrverkerier årligen cirka 250 bränder som kräver att räddningstjänsten rycker ut.

Men skadorna minskar

Samtidigt visar statistiken att antalet allvarligt skadade av fyrverkerier har minskat över tid, troligtvis tack vare bättre fyrverkeriprodukter och skärpta regler. Exempelvis försvann raketer innehållande mer än 75 gram krut ur det allmänna sortimentet 2014. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.