Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett av de två ridhusen vid ridklubben Dundrets anläggning i Gällivare har fått stänga sedan man upptäckt svartmögel i lokalen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Ridhus i Gällivare drabbat av svartmögel – 50 barn får vänta med att rida

Uppdaterad
Publicerad

Ett av de två ridhusen vid Ridklubben Dundrets anläggning i Gällivare har fått stänga sedan man upptäckt svartmögel i lokalen.

– Det innebär att det är närmare 50 barn som inte kommer att få börja rida, säger ridskolechefen Lotta Lindelöf.

Turerna kring ridanläggningen har blivit en tråkig följetong för de hästbitna i Gällivare. Den nya anläggningen som ska ersätta den gamla har bara blivit uppbyggd till en tredjedel av vad som är planen.

Där finns ett ridhus och ett caféutrymme. Återstår att bygga är ett andra ridhus, stall, omklädningsrum och kontor.

Under tiden är det tänkt att delar av verksamheten ska bedrivas i den byggnad som ska avvecklas och där underhållet är eftersatt. Men nu har svartmögel upptäckts i ridhuset som har stängts med omedelbar verkan.

– Vi ska över huvud taget inte öppna dörren dit. Man vill inte att den dåliga luften ska komma in i stalldelen, säger ridskolechefen Lotta Lindelöf.

Stora uteblivna inkomster

Runt 400 000 kronor i intäkter går ridklubben miste om på grund av mögeln. Den nysatsning som klubben hade tänkt sig med nya ridskoleelever från den långa kön får läggas på is.

Anbudsförfarfandet avbröts i höstas, men är nu igång igen. Enligt Henrik Ölvebo (Mp), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens ungdoms-, fritids- och kulturutskott, är målsättningen att bygget ska komma igång till barmarkssäsongen.

I klippet hör du en frustrerad Lotta Lindelöf berätta om mögelsituationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.