Ungdomar i Malmfälten har en bra situation på bostadsmarknaden tack vare sina goda inkomster. Foto: SVT/Thommy Johansson

Unga i Malmfälten tjänar bäst i landet – så märks det på bostadsmarknaden

Publicerad

Att köpa en bostad är kanske den största affären man gör i livet och för den som planerar att köpa sin första bostad är det inte säkert att man har råd visar en undersökning som Sveriges Television har gjort, men läget ser annorlunda ut i Malmfälten.

Unga personer i Gällivare och Kiruna tjänar mest i hela landet  och trots att priserna har stigit de senaste åren hade unga råd att köpa ungefär hälften av lägenheterna som såldes under perioden mars  2019 – februari 2020

Tittar man på försäljning under den perioden och medelinkomsten för 20-24-åringar i de två nordligaste kommunerna i landet, Kiruna och Gällivare, så ser man att unga haft råd att köpa många av lägenheterna.

SVT granskar bostadsmarknaden

Högst medelinkomst i Gällivare

I Gällivare är medelinkomsten för den åldersgruppen 24 383 kronor, enligt SCB. Det är den högsta medellönen för den gruppen i landet.

Enligt statistik från Hemnet såldes det 55 lägenheter i centrala  Gällivare, under perioden mars 2019 till februari 2020,

och 30 av dessa lägenheter hade gruppen 20 till 24-åringar i Gällivare råd att köpa om man ser på konsumentverkets flytta hemifrånbudget.

Näst högst medelinkomst i Kiruna

I Kiruna är medelinkomsten för de mellan 20 till 24 år 22 350 kronor, enligt SCB. Det är näst högst i landet.

Enligt statistik från Hemnet  såldes det 20 lägenheter i centrala Kiruna under perioden mars 2019 till februari 2020,

och 11 av dessa hade gruppen 20 till 24 åringar råd att köpa om man ser på konsumentverkets flytta hemifrånbudget.

Undersökningen

SVT:s undersökning visar alltså att gruppen 20-24 åringarna i Gällivare hade råd att köpa 55 procent av lägenheterna och de unga i Kiruna hade råd att köpa 55 procent av lägenheterna som såldes under den perioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet