Nästa steg i sanningskommissionen

Publicerad

Nu tas nästa steg i arbetet med en sannings- och försoningskommission för tornedalingar och meänkielitalande.
Organisationerna får 400.000 kronor under 2018 för att arbeta vidare med förstudiens resultat.

Kulturdepartementet har beviljat bidrag till Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset, STR-T, för vidare insamling och spridning av material tillhörande en förstudie om det historiska förhållandet mellan staten och tornedalingar respektive meänkielitalande. Pengarna ska även användas för förankring av processen efter förstudien.

– Det här är ett mycket glädjande besked och innebär att vi direkt kan ta ett nästa steg i processen, säger Kerstin Salomonsson, förbundsordförande i STR-T.

Avvaktan till efter valet

Det var i april 2018 som Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset, STR-T, samt Met Nuoret  överlämnade förstudien ”Då var jag som en fånge. Statens övergrepp på tornedalingar och meänkielitalande under 1800- och 1900-talet” till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. I samband med överlämningen framfördes krav från STR-T  om att ytterligare steg måste vidtas.

Men efter möten som organisationerna har haft med regeringen togs beslut  om att avvakta beslut om en sannings-och försoningskommission till efter hösten val.

Besvikelse

– Det är en besvikelse att regeringen i nuläget inte kan ta beslutet om en sannings- och försoningskommission för vår minoritet utan måste avvakta till efter valet. Kravet om en sannings- och försoningskommission kvarstår från vår sida, däremot är vi överens om att det arbete som gjorts och ska göras är viktigt för samhället i stort, berättar Josephine Ylipää, ordförande i Met Nuoret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer