Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rita Larsson, projektledare på Neova, reagerar starkt på måndagens klimataktion som utfördes på Ekebymossen utanför Kumla. Foto: SVT /privat

Neova om klimataktionen utanför Kumla: ”Vi har en bra beredskap”

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Neova, som skördar torv på bland annat Ekebymossen utanför Kumla, reagerar starkt på måndagens klimataktion.

– Aktivisterna försökte plugga igen ett tiotal diken i området, något som naturligtvis skapar både oro och obehag för vår personal, säger Rita Larsson, projektledare på Neova och vice ordförande i branschorganisationen Svensk torv.

Rita Larsson pekar även på risken för olyckor, i samband med liknande aktioner.

– Befinner man sig framför maskiner kan det förstås bli farligt. Just nu bedrev vi dock ingen produktion just där. Vi har en god dialog med polisen och en beredskap för fler aktioner.

Hon betonar att den verksamhet Neova bedriver i området är laglig.

– Den är ju prövad enligt miljöbalken och från myndigheternas håll har man ju ansett att vi följer den lagstiftning som gäller. Annars hade man inte fått tillstånd.

”Begår brott”

Enligt organisationen Återställ Våtmarker har man sökt dialog med företaget, men det säger sig Neova inte känna till.

– Nej, vi har inte fått någon officiell förfrågan om att ha en dialog kring det här. Men som läget är nu är det inte heller aktuellt för oss, om man fortsätter på det här sättet. Visst har man rätt att protestera och demonstrera, men nu begår man ju brott i form av olaga intrång och skadegörelse, säger Rita Larsson.

Den som vill bidra till att minska utsläpp från dikade torvmarker kan, föreslår hon, anmäla intresse för att bistå till exempel Skogsstyrelsen eller länsstyrelser i landet.

– Där fyller man igen diken på marker, men först efter noggranna undersökningar av förhållandena. Att urskiljningslöst plugga igen diken kan få oönskade konsekvenser som exempelvis försumpning och metangasutsläpp, en mycket aggressivare växthusgas än koldioxid, enligt forskare på SLU och Stockholms universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.