Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Patrik Örnkloo, programansvarig på Kulturens hus, om hur vaccinationsbevisen påverkar deras verksamhet. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Nu krävs vaccinationsbevis för större arrangemang

Publicerad

Från och med den 1 december krävs vaccinationsbevis för större arrangemang inomhus. Patrik Örnkloo, programansvarig på Kulturens hus, tycker att beslutet från regeringen skulle ha kommit tidigare.

– Den lättnad som man gjorde i restriktionerna i höstas var välkommet men jag tror ingen hade ifrågasatt om man hade beslutat om vaccinationpass som en första åtgärd, säger han.

Över 4000 sålda biljetter är sålda till helgens konserter med rapparen Petter på fredag och Boppers med Brolle under lördagen på Kulturens hus i Luleå.

Men från och med 1 december krävs vaccinationsbevis för arrangemang med fler än 100 deltagare inomhus.

Hade velat se beslutet tidigare

Något som Patrik Örnkloo, programansvarig på Kulturens hus, tycker är ett vettigt beslut men han vill poängtera att det vore bättre om beslutet från regeringen kom tidigare under hösten så man kunde varit mera förbered på detta.

– Den lättnad som man gjorde i restriktionerna i höstas var välkommet men jag tror ingen hade ifrågasatt om man hade beslutat om vaccinationpass som en första åtgärd, säger Patrik Örnkloo.

”Utmaning för oss”

Regeringens beslut innebär att anordnaren av sammankomsten eller tillställningen vid inpassage ska kräva vaccinationsbevis.

– Den här omstarten efter pandemin har inneburit ett hårt tryck på verksamheten och det här blev en utmaning för oss men vi har goda förhoppningar att ta oss an det här, säger Patrik Örnkloo.

• Från och med 1 december börjar vaccinationsbevis användas vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus där minst 100 personer samlas.

• Det gäller t.ex. biografer, teatrar, konserter och sportevenemang.

• Alla över 18 år måste visa upp beviset om arrangören kräver det. Arrangören kan även välja att vidta andra smittskyddsåtgärder – som en meters avstånd mellan sällskap. Arrangören har rätt att neka bevis-lösa tillträde.

• Två doser vaccin krävs för att få beviset. Ett negativt covidtest eller tillfrisknandebevis gäller alltså ej.

På Länsstyrelsens hemsida kan du läsa mer om vaccinationsbevisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet