Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ny grön satsning i Boden – gurkfabrik för hundratals miljoner Foto: Pressbild, Frida Sjögren

Nya gröna satsningen i Boden – gurkfabrik för hundratals miljoner

Publicerad

Tack vare modern teknologi och restvärme kan snart norra Sverige i större mängder skörda färsk gurka året om. Nu har ett jätteavtal, värt 285 miljoner kronor, tecknats för en gurkanläggning i Boden.

Det är techbolaget Agtira och livsmedelskoncernen Greenfood som slår sina påsar ihop. Anläggningen i Boden blir en av sammanlagt tio runt om i landet.

– Gurkorna kan säljas direkt efter de plockats från plantan, produceras på ett hållbart sätt med minimal vattenförbrukning, säger Ted Stenshed, vd för affärsområdet Greenfood Fresh Produce.

Därför föll valet på Boden

Att valet faller på Boden motiveras bland annat med kommunens välutvecklade infrastruktur och strategiska position i Norrbotten. För Agtiras del blir det företagets nordligaste utpost hittills, sedan tidigare finns det anläggningar i Sundsvall och Skellefteå.

– Potentialen att tillvarata restvärme från datahallar och andra industrier är en enorm och ofta outnyttjad resurs, säger Pontus Lamberg, operativ chef på Agtira.

– Det är en viktig framtidsfråga att öka vår självförsörjningsgrad både i Norrbotten och i hela Sverige, därför måste ännu mer livsmedel produceras lokalt, säger Claes Nordmark, kommunalråd.

I klippet berättar Pontus Lamberg var den stora anläggningen ska placeras i Boden.

Från serverhall till restaurang

SVT har tidigare berättat om Luleåföretaget Containing Greens AB som odlar grönsaker från en serverhalls spillvärme. Något som de prisades för på en politisk konferens i Bryssel så sent som i december.

I klippet nedan ser du grönsakernas resa från serverhall till restaurang.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De odlar i värmen från datacenter – levererar grönsaker till restaurang Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet