Arkivbild. Uppemot 350 vårdtjänster kan försvinna om politikerna följer konsultrapportens förslag. Foto: TT

Ny rapport: 350 vårdjobb kan försvinna i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 350 vårdtjänster kan försvinna inom Region Norrbotten om politikerna väljer att rösta efter den nya konsultrapporten som kom under fredagen.

Region Norrbotten måste spara runt 700 miljoner de kommande åren. Den 13 augusti kom den första konsultrapporten som gav sparförslag på över 400 miljoner. Den rapporten såg över nuvarande lednings-och stabsfunktioner.

Sparförslag på närmare 600 miljoner

Under fredagen kom den andra konsultrapporten av byrån KPMG, någonting som Norrbottens Media var först ut att berätta om. Enligt källor till SVT Nyheter Norrbotten handlar den rapporten om sparförslag på runt 560 miljoner och att 310 till 350 vårdtjänster kan försvinna. Det är ännu inte klart vilka tjänster det handlar om.

– Jag ser att det är stora förändringar och förslag som ges. Förslag som Sjukvårdspartiet var helt emot innan valet men som nu läggs fram i rapporten, säger Anders Öberg (S), oppositionsråd.

Förslaget: Fler divisioner

Divisionerna inom Region Norrbotten kommer även att gå från fem till sju. Dagens divisioner är alltså Folktandvården, länssjukvården, länsteknik, närsjukvård och service. Men om Region Norrbotten följer konsultrapportens förslag kan det bli sju divisioner då närsjukvården delas upp i två, och blir sinne och funktion (öron, näsa, hals, ögon, neurocentrum) och operation/diagnostik.

Verksamheter från Kalix sjukhus kan flyttas

Det är inte helt klart vad som kommer att hända med länets sjukhus men enligt källor till SVT Nyheter Norrbotten föreslår rapporten inte att något sjukhus läggs ner. Dock kan verksamheter flyttas från Kalix sjukhus till Sunderby sjukhus.

– Vi har inte tagit ställning till något av detta som föreslås. Men vi är säkra på att det skapar massa oreda och osäkerhet hos människor som kommer att bli berörda av förändringarna, säger Anders Öberg (S), oppositionsråd.

SVT Nyheter Norrbotten har pratat med regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson som säger att hon är villig att kommentera konsultrapporten först på måndag då den offentliggörs på riktigt.

Region Norrbotten måste spara drygt en miljard kronor fram till 2025. Därför har regionrådet bett två konsultfirmor att utreda hur verksamheten kan effektiviseras.

Den första rapporten offentliggjordes 13 augusti och handlade om den nuvarande lednings-och stabsfunktioner, samt övriga stödfunktioner.

Den andra rapporten offentliggörs först på måndag den 14 augusti, men här ovan kan du se delar av vad den handlar om. Fokus på rapporten är hälsa och sjukvård.

Dessa konsultrapporter kommer sedan att ligga till grund för de förslag som politikerna sedan ska fatta beslut om i oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SPARPAKET I REGION NORRBOTTEN

Mer i ämnet