Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LKABs vd och koncernchef Jan Moström och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under pressträff vid LKAB i Kiruna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Europas största fyndighet för sällsynta jordartsmetaller hittad i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget LKAB har gjort det största fyndet i Europa av sällsynta jordartsmetaller. En miljon ton kan komma att brytas invid LKAB:s gruva i Kiruna.

– Det är den största kända fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller i vår del av världen och skulle kunna bli en betydande byggsten för att få fram de kritiska råmaterial som är helt avgörande för att möjliggöra den gröna omställningen. Vi står inför ett utbudsproblem. Utan gruvor har vi inga elbilar, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

”En nyckelroll”

Vid presskonferensen nere i gruvan i Kiruna medverkade även närings- och energiminister Ebba Busch (KD):

– Det här kommer att spela en nyckelroll för den gröna omställningen i Europa. Det finns stor potential för Europa att leda den gröna omställningen. Vi kan dra ner på utsläppen och stärka konkurrensen på en och samma gång, säger hon.

Viktiga metaller

I det nya området som undersöks, Per Geijer, finns både järn, fosfor och sällsynta jordartsmetaller (se faktarutan). Jan Moström berättar vidare att fyndet inte är avgränsat man har bara undersökt en liten del.

Enligt EU-kommissionens bedömning förväntas efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller till bland annat elbilar och vindkraftverk öka mer än fem gånger fram till 2030. I dag är Europa importberoende av mineralerna.

– Kina är helt dominerande, både för gruvdrift och raffinering. Det innebär en risk. Kina kanske inte längre vill leverera råvaror, utan exempelvis bara färdiga bilar, säger Jan Moström.

Cirkulär industripark

– LKAB planerar sedan tidigare en cirkulär industripark i Luleå med ny teknik för utvinning och förädling av fosfor, jordartselement och fluor utifrån dagens befintliga gruvproduktion. Där man i stället för att som i dag deponera detta som avfall, skapar nya hållbara produkter. Planerad produktionsstart är 2027, säger Leif Boström, direktör för affärsområdet Specialprodukter på LKAB.

Per Geijer-området i Kiruna

LKAB har sedan länge känt till att det finns förekomst av sällsynta jordartsmetaller i Kiruna. Slaggen, det vill säga det som redan brutits i den befintliga gruvan, innehåller låga halter. Det skulle kunna gå att ta vara på den, men det är en mer komplicerad process än att ta upp ny malm.

I det nya området som undersöks, Per Geijer, finns både järn, fosfor och sällsynta jordartsmetaller.

Där är halterna ovanligt höga av sällsynta jordartsmetaller, 0,18 procent. Det område som hittills undersökts uppskattas kunna ge cirka en miljon ton av oxiderna som innehåller jordartsmetallerna.

Förutom järn och de sällsynta jordartsmetallerna finns också rikliga mängder fosfor. Enligt LKAB är halten sju gånger större än i andra malmkroppar. I dag utvinns fosfor, som bland annat ingår i mineralgödsel, mest i Ryssland.Källa LKAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.