Trygghetslarmen i Luleå har haft problem från och till den senaste veckan. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Nya problem med trygghetslarm i flera av Norrbottens kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Norrbotten hart problem med trygghetslarmen – med långa fördröjningar. Problemen gäller Arvidsjaur, Luleå, Pajala och Övertorneå.

I slutet av förra veckan drabbades Luleå av störningar med trygghetslarmen och sedan har även andra kommuner fått problem. Totalt har 1600 personer trygghetslarm, varav 450 av dessa inte har tillsyn nattetid.

– Det är väldigt olyckligt, säger socialchefen Gabriella Sjöström.

De otrygga trygghetslarmen

Nu har problemen kommit tillbaka.

– Det har fungerat bra fram tills idag, men nu har vi en fördröjning av trygghetslarmen igen. Fördröjningen kan vara upp emot några timmar och vi kan inte säkerställa att larmen går fram, säger Gabriella Sjöström.

Kommunen har tagit in extra personal för att se till att alla får den hjälp som behövs. Man ringer runt till alla som har larm och informerar om störningen, samt uppmanar anhöriga att kontakta sina nära och kära.

De personer som i normala fall inte får besök under natten erbjuds det så länge störningarna pågår.

Enligt larmoperatören kan problemen fortsätta under hela veckan.

”Ring 112 i nödsituation”

Även Övertorneå har problem med larmen, enligt kommunens hemsida.

– På grund av en driftstörning hos leverantören av trygghetslarm kan larm bli fördröjda eller inte komma fram alls, skriver kommunen:

– Vi uppmanar dig som har hemtjänst att ringa nödnummer 112 i en eventuell nödsituation. Har du möjlighet att bära med dig en telefon under den här tiden är det en extra trygghet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet