Här spricker Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna av gruvbrytningen

Uppdaterad
Publicerad

Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna är den senaste av ett flertal byggnader i Kiruna som drabbats av sprickbildningar. Nu är kommunalrådet Gunnar Selberg (C) orolig för att skolan inte kommer att kunna användas tills den nya gymnasieskolan står färdig hösten 2023.

SVT Norrbotten har tidigare berättat om sprickbildningar på det så kallade Tempohuset, postenhuset och Bolagsskolan. Nu har har man även upptäckt sprickor i gymnasieskolan.

– Jag har besökt Hjalmar Lundbohmsskolan för att titta på sprickorna i väggar, pelare och golv och det är alarmerande, jag känner mig väldigt orolig, säger Gunnar Selberg.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Avtal slutet om ny gymnasieskola

På grund av stadsomvandlingen som uppstått i spåret av gruvbrytningen har LKAB köpt Hjalmar Lundbohmsskolan. LKAB och Kiruna kommun har även tecknat ett avtal där att gymnasieverksamheten ska bedrivas på skolan tills dess att den nya skolan är färdig hösten 2023. Skolan har i dag cirka 800 elever och 100 personal.

– Jag vill ha garantier från LKAB att vi kan vara kvar här eller att de presenterar en plan B, säger Gunnar Selberg.

I klippet syns bilder på sprickorna i gymnasieskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet