Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya uppgifter: Kommunens utredning klar före Mikael hittades död av polisen Foto: SVT Grafik

Nya uppgifter: Kommunens utredning klar innan Mikael hittades död av polisen

Publicerad

Den 17 juni hittas Mikael, 44, död i hemmet av polis efter att anhöriga larmat. Kommunens första utredning visar att de inte gjort några fel. Nu visar nya uppgifter till SVT att den utredningen blev klar 1 timme och 38 minuter – innan Mikael hittades av polisen.

Som SVT Nyheter Norrbotten berättat tidigare har två personer, Mats och Mikael som både var beviljade stöd i hemmet, dött utan att kommunen märkt det.

  • I fallet Mats tog det 21 dagar för kommunen att inse att maten som dagligen skulle levereras aldrig hade kommit till Mats.
     
  • I fallet Mikael var det vänner som larmade polis då Mikael inte gick att nå.

Det här vet vi:

Den 7 juni pratar Mikael i telefon med en vän och berättar att kommunens team varit hos honom under dagen. Två dagar senare hämtar Mikael ut sin post. Han pratar även i telefon med sin vän men säger ingenting om huruvida kommunen varit hos honom.

Den 17 juni kontaktar en granne Mikaels vän Linda och säger att de borde kolla upp hur det är med Mikael som inte synts till på flera dagar. Linda ringer själv till Mikael men då han inte svarar ringer hon polisen.

Samma dag, den 17 juni, klockan 15:36 diarieför Gällivare kommun sin egen utredning: ”Undertecknad har granskat ärende efter brukare avlidit, missförhållande föreligger inte i ärendet.”

Klockan 17:14 anländer en polispatrull till Mikaels lägenhet och finner honom avliden. Det är 98 minuter efter att kommunens utredning om dödsfallet diariefördes som klar – trots att ingen ska ha känt till att Mikael är avliden.

Socialchefen: ”Ser konstigt ut”

Socialchefen vid Gällivare kommun säger att tiderna i den första utredningen inte kan stämma och att de sett felaktigheter i deras initiala hantering.

– Det finns klockslag och dokumentation som inte stämmer i tid och rum. Det har vi sett i vår utredning och vi håller själva på att se över varför det finns sådana skillnader, säger socialchefen Annette Viksten Åhl.

Mikael hittades 17:14 och det första pappret är fortfarande diariefört samma dag?

– Jag har jättesvårt att svara på den frågan exakt. I den utredning vi håller på att göra kan vi se att det stämmer inte överens, datum och tider. Det gör att vi själva behöver se över vad det är vi har gjort eller inte gjort och eventuellt vidta åtgärder, säger Viksten Åhl.

Kan det vara så att ni hittade honom innan polisen var där eller var det polisen som hittade honom från början?

– Det kan inte jag svara på. I den utredning vi gör ser vi att viss dokumentation inte stämmer i tid och rum.

Den 17 juni klockan 15:36 diarieförde Gällivare kommun att man inte gjort något fel i ärendet kring Mikaels död. Det är 98 minuter innan polispatrullen hittade honom avliden. Foto: Filip Hannu/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Mikael i Gällivare

Mer i ämnet