Ödesdag för Pajalagruvan

Uppdaterad
Publicerad

Pajalagruvans framtid kan avgöras på måndag. Då kommer länsstyrelsens svar till företaget Abecede om miljötillstånd och hur tre förelägganden ska hanteras.

Den konkursade järnmalmsgruvan i Tapuli utanför Pajala kan startas igen redan i år och ge upp till 300 jobb, enligt Abecedes talesperson Mats Leifland.

– Om alla förutsättningar faller på plats så finns den möjligheten. Svar ja, säger han.

Northlandkonkurs

Tre förelägganden

Men det kräver att gränsälvskommissionens miljötillstånd kan användas och det har länsrådet Johan Antti redan sagt ja till.

– Det finns inga hinder för att överta det gamla miljötillståndet, säger han.

Däremot kommer myndigheten på måndag  att svara på frågan om hur de tre miljöföreläggandena, som Northland fick före konkursen, ska hanteras.

Och då handlar det om tidsplanen för åtgärder gällande grundvattensänkningen, sanddammen och klarningsmagasinet.

Abecedes styrelseordförande Mats Leifland skriver också så här i ett brev till länsstyrelsen:

”Därutöver behöver Abecede få bekräftat att länsstyrelsen inte avser att pålägga verksamheten krav på åtgärder, andra än de som länsstyrelsen har behandlat i tidigare utfärdade förelägganden, eller att initiera åtalsanmälningar för redan kända förhållanden.”

”Måste nå samsyn” 

Mats Leifland betonar också vikten av rätt svar på frågorna.

”Om parterna inte lyckas nå samsyn i dessa frågor, som är helt avgörande för en återstart av gruvdriften, saknar Abecede förutsättningar att skapa cirka 300 nya arbetstillfällen i Norrbotten.”

– Vi har inget ytterligare att kommentera just nu. Vi väntar på att få en återkoppling på vår skrivelse och vi återkommer med kommentarer därefter, säger Mats Leifland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkonkurs

Mer i ämnet