Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Lars Karlsson, chef för militärregion Nord, om det militära hotet mot norra Sverige. Foto: SVT Arkiv/ Linus Nilsson/SVT

Militären: ”Trots hotbilden kan man känna sig trygg i Norrbotten”

Uppdaterad
Publicerad

Rysk truppförflyttning från baser på Kolahalvön, Sankt Petersburg och Kalliningrad samt fortsatta strider i i Ukraina gör att det finns ett minskat hot för en markinvasion i norra Sverige.

– Den ryska militära förmågan är till huvuddel kraftsamlad till Ukraina, säger Lars Karlsson, chef för militärregion Nord.

Enligt honom består den ryska krigsmakten av värnpliktiga som sedan blir fastanställda yrkessoldater eller reservister.

– Det är yrkessoldaterna som är där, man har pratat om så pass många som 75 procent av yrkessoldaterna har satts in i Ukraina, säger han.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Skyddande paraply över moderlandet

Även om förband som vanligtvis funnits på Kolahalvön, i Sankt Petersburg eller Kaliningrad flyttats och nu befinner sig antingen i Ukraina, i Belarus eller på andra ställen i Ryssland, så finns det militära förmågor kvar för att skydda Ryssland. Finns i Ukraina eller i Belarus eller på andra ställen i Ryssland.

Kvar i området

Men finns det fortfarande marin- och flygstridskrafter kvar i områdena.

Den här förflytten av militära förmågor bidrar till att Försvarsmakten bedömer att ett väpnat angrepp mot norra delarna av Sverige bör ses som låg, och det även framöver.

– Just nu är det nog snarare så att Ryssland får fokusera på att ersätta förluster för att bibehålla förbandens stridskapacitet, säger Lars Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet