I grafiken kan du se hur norrbottningarna skulle rösta om det var val i dag. Foto: Nyhetsgrafiken SVT

Ökat stöd för SD i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för Sverigedemokraterna har vuxit i Norrbotten sedan förra riksdagsvalet. Samtidigt faller Centerpartiet, enligt en opinionsundersökning.

Om det vore riksdagsval i dag skulle Sverigedemokraterna få stöd av 19 procent av de norrbottniska väljarna, enligt en opinionsundersökning från Kantar Sifo som gjorts på uppdrag av SVT, Sveriges Radio och Norr media. Det är en ökning med tre procentenheter jämfört med valet 2018.

Sverigedemokraterna  och Centerpartiet slåss traditionellt om väljarna på landsbygden. Och lika mycket som SD går fram, minskar nu stödet för Centerpartiet i länet. (C) backar från fjolårets sju procent i Norrbotten, till att endast få stöd av fyra procent av norrbottningarna enligt undersökningen.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Ålder och kön gör skillnad

Norrbotten är fortfarande betydligt rödare än resten av landet, men Socialdemokraterna ser ut att tappa två procentenheter jämfört med förra valet. Miljöpartiet ser ut att ha stärkt sin position något. När det gäller övriga partier syns inga skillnader mellan dagens opinionsundersökning och valresultatet 2018.

Ålder och kön gör stor skillnad när det gäller vad vi väljer att rösta på, visar undersökningen från Kantar Sifo. Sverigedemokraterna är nu största parti i gruppen unga män i Norrbotten. Bland unga kvinnor i länet är Vänsterpartiet störst.

Så hade riksdagsvalet i Norrbotten sett ut i dag

Så röstade 862 norrbottningar i undersökningen:

  • Socialdemokraterna: 39,95 procent
  • Sverigedemokraterna: 18,68 %
  • Moderaterna 13,33 %
  • Vänsterpartiet: 10,63 %
  • Kristdemokraterna: 5,15 %
  • Centerpartiet: 3,96 %
  • Miljöpartiet: 3,59 %
  • Liberalerna: 2,98 %
  • Annat parti: 1,68 %

Källa

Undersökningen har gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av SVT, Sveriges Radio och Norrmedia.

Frågan som ställts är:

Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i Norrbotten i dag?

Totalt har 502 män och 360 kvinnor svarat på frågan under perioden 4-17 augusti 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet