Gunilla Engström, ordförande i Norrbottens läkarförening, är starkt kritisk till konsultrapportens förslag kring hur sjukvårdens kan spara. Foto: Arkiv/Micke Nyberg/SVT

Läkarfacket dömer ut stora delar av konsultrapport om Norrbottens sjukvård

Uppdaterad
Publicerad

Läkarfacket är starkt kritisk till den nya konsultrapporten om länets sjukvård och anser att den är ofärdig, orealistisk och ytlig.

– Rapporten har egentligen inte tillfört någonting, säger fackordförande Gunilla Engström.

Det var på måndagen som region Norrbotten presenterade den nya konsultrapporten om det så kallade sjukvårdssystemet i Norrbotten och de förändringar som behöver göras.

Inte imponerade

Konsulterna vill att det ska snabbutredas om IVA kan dras ned i Kiruna och Kalix och att narkosläkarna ska flyttas till andra sjukhus och ersättas av akutläkare.

Sparpaket i Region Norrbotten

Dessutom ska det bli färre chefer, större avdelningar, färre vårdplatser och decentralisering ska i många fall bli en centralisering – för besparingarnas och effektivitetens skull.

Men läkarna är inte imponerade – tvärtom.

Underkänner rapport

– Konsultrapporten motsvarar inte alls förväntningarna. Den är inte djuplodande i analysen av nuläget, utan känns ofärdig. Konsulterna har dragit långtgående slutsatser från ett ganska magert underlag. Jag tycker inte heller att man har uppfattat den speciella prodblematiken som finns i Norrbotten och då handlar det bland annat om läkarbristen. Så rapporten har egentligen inte tillfört någonting, , säger Gunilla Engström, ordförande i Norrbottens läkarförening.

Ger ni den här rapporten underkänt?

– Ja, det skulle jag säga. Jag tycker inte alls att rapporten var särskilt bra, om jag uttrycker mig så.

”Inte möjligt”

Läkarfacket är också motståndare till att IVA med personal ska flyttas till andra sjukhus.

Men också till att de ersättande akutläkarna ska rotera till andra sjukhus för att få rutin och kunskap.

– Jag ser inte att det skulle vara möjligt att genomföra överhuvudtaget, varken ur vårt perspektiv som läkare, men inte heller för befolkningen. Vi måste upprätthålla en god vård och en jämlik vård, säger Gunilla Engström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sparpaket i Region Norrbotten

Mer i ämnet