Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Konsulternas rapport om hur Region Norrbotten ska kunna effektivisera sin verksamhet är klar. Regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson berättar om det fortsatta arbetet. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Regiondirektören om förändringarna som väntar

Uppdaterad
Publicerad

Konsulternas sparförslag inom sjukvården i Norrbotten är nu offentlig.
– Den största förändringen är att vi kommer att börja arbeta på ett enhetligt sätt inom verksamheterna, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson.

I rapporten föreslås hur 560 miljoner kronor ska kunna sparas per års basis inom hälso- och sjukvården.

– Den största förändringen är att vi börjar jobba på ett enhetligt sätt inom verksamheterna. I dag arbetar vi inte som en region utan som om vi befann oss på flera utspridda öar, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson och fortsätter:

– Till exempel ska en patient som söker sig till primärvården mötas av samma tillgänglighet och profession oavsett var i regionen verksamheten är. Det kommer att bli bättre för medborgarna.

Antalet anställda

Sedan tidigare finns det uppgifter om att 350 vårdanställda inom Region Norrbotten kan förlora sina arbeten, är det så många jobb som kommer att försvinna?

– I dag jobbar över 6 000 anställda i verksamheten och det är ett rimligt tal utifrån rapporten, men hur förslagen i praktiken tas vidare det får vi se framgent.

I klippet kan du höra regiondirektören berätta om konsultrapporten och det fortsatta förändringsarbetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SPARPAKET I REGION NORRBOTTEN

Mer i ämnet