Arvidsjaurs kommunalråd Jerry Johansson (S). (Arkivbild). Foto: SVT

Pensionsavtal på drygt tio miljoner – men signatur saknas

Uppdaterad
Publicerad

Arvidsjaurs förre kommunalråd Jerry Johansson har rätt till pensionsavtal på drygt 10 miljoner kronor – allt som fattas är hans signatur.

– Vi får se hur det blir med den saken, säger han.

2013 meddelade Arvidsjaurs kommunalråd Jerry Johansson att han avgår. Han skulle då få tre års avgånsvederlag.

Första året en ersättning på 80 procent av arvodet eller drygt 543 000 kronor. Andra och tredje året 70 procent av arvodet eller drygt 475 000 kronor. Men efter de tre åren visade det sig att kommunen använt sig av fel pensionsavtal.

– Vi trodde att vi hade gjort rätt men pensionsbestämmelsen hade antagits i kommunfullmäktige efter att han tillträtt, säger Åsa Fjällman, HR-chef på Arvidsjaurs kommun.

Inte skrivit under

Så Jerry Johansson hade alltså rätt till det tidigare avtalet. En politikerpension på drygt tio miljoner livet ut. Men det avtalet har han inte skrivit på. Enligt Åsa Fjällman har papprena varit klara i ett år och kommunen har försökt få tag på honom.

– Varför han inte skrivit på vet jag inte. Men han ringde mig tidigare i veckan och sa att han skulle skriva på, säger hon.

”Vi får se hur det blir med den saken”

När SVT Nyheter Norrbotten når Jerry Johansson så är han fåordig. Om det blir någon signatur på avtalet är inte helt säkert.

– Vi får se hur det blir med den saken. Jag är sjukskriven just nu, säger han.

Varför har du inte skrivit på de här papprena?

– Min ståndpunkt är att det här avtalet gäller. Jag har inga fler kommentarer. Punkt slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.