Polarbröds fabrik i Älvsbyn totalförstördes i en brand i slutet av augusti 2020. Foto: Jens Ökvist/TT

Polarbröd om det bristande brandskyddet i Älvsbyn

Uppdaterad
Publicerad

Polarbröd tar till sig av MSB:s olycksundersökning, som visar att de bland annat saknade sprinkler, efter storbranden förra året i Älvsbyn.

– Det är lätt att vara efterklok, säger koncern-vd:n Karin Bodin.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har konstaterat att det var många bidragande orsaker bakom baranden. Inte minst bristande brandskydd.

– Vi hade ett helautomatiskt brandlarm, ett högre skydd än lagkravet, och vi har godkända brandskyddsrutiner. Vi har följt de lagar och regler som finns, men det är självklart att det finns lärdomar att dra av den här händelsen, säger Polarbröds koncern-vd Karin Bodin.

Branden på Polarbröd i Älvsbyn
Polarbröds fabrik i Älvsbyn totalförstördes i en brand i slutet av augusti 2020. Foto: Jens Ökvist/TT

Bland annat saknades sprinkler som ska finnas i en sådan stor byggnad, enligt gällande bygglagstiftning.

– Vi hade inte sprinkler, men vi hade mer än vad lagen krävde när det gäller brandskydd i övrigt.

När du säger att ni hade ett bra brandsystem och MSB tar upp bland annat det här med sprinkler i sin rapport, håller ni inte riktigt med om den delen eller borde ni ha haft sprinkler?

– Det är lätt att vara efterklok. Vi gjorde den här bedömningen tillsammans med flera parter, och det kommer också fram av MSB:s rapport att det är många som varit inblandade i det här, och eftersom att det brann var det uppenbart att det inte var tillräckligt bra brandskydd.

Hör Karin Bodin kommentera MSB:s olycksundersökning och hur företaget ska undvika liknande händelser i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Mer i ämnet