Polisen får JO-kritik för att man inte förde in uppgifter om en utpekad mördare i förundersökningen gällande mordet på Notviken 2021. Foto: Arkiv/SVT

Polis i Luleå mörkade uppgift om utpekad mördare – kritiseras av JO

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2021 sköts en ung kvinna till döds i stadsdelen Notviken i Luleå. Nu får polisen kritik av Justitieombudsmannen (JO) för att man inte förde in uppgifter om en utpekad mördare i förundersökningen.

Det var i samband med att en polispatrull hämtade in ett vittne till förhör som personen berättade han visste vem gärningsmannen var.

Samtidigt uppgav han att det var en uppgift som han inte vågade stå för i ett förhör. Polisen valde därför att inte dokumentera utpekandet i förundersökningen och antecknade det i stället som ett så kallat underrättelseuppslag.

Dödsskjutningen i Luleå

JO: Central betydelse

Uppgiften framgick först en månad senare vilket gjorde att varken den utpekade mannen, som sedermera dömdes för mordet, eller åklagaren som tog över utredningen fick reda på hur det ursprungliga utpekandet gått till.

JO anser att utpekandet kunde ha en central betydelse för brottsutredningen och menar att om uppgiften dokumenterats så hade det säkerställt att åklagaren fått kännedom om den.

Justitieombudsmannen nöjer sig med att kritisera polisen centralt.

SVT söker polisen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Luleå

Mer i ämnet