Här landade polisens helikopter på landningsbanan i Nikkaluokta för att söka efter den försvunna kvinnan. Längst bort till vänster syns Kebnekaisemassivet. Foto: SVT

Polisen misstänker inget brott bakom dödsfallet på Kebnekaise

Uppdaterad
Publicerad

Fem dagar efter dödsolyckan på Kebnekaise har de första uppgifterna från obduktionsrapporten kommit.
– Det finns ingen misstanke om att hon har blivit utsatt för brott, säger Fredrik Söderlind, jourhavande förundersökningsledare.

Den 27 september hittades den 35-åriga kvinnan från Sydkorea död, tre kilometer från Kebnekaise fjällstation. Kvinnan hade gått längs vandringsleden mellan fjällstationen och Kebnekaises sydtopp tillsammans med två andra personer – men lämnats kvar efter att hon blivit sjuk.

En stor räddningsinsats sattes igång men svåra väderförhållanden, som stormbyar och kraftigt snöfall, försvårade situationen och först ett dygn senare hittades hon.

Ingen brottsmisstanke

Nu har de första preliminära uppgifterna från obduktionsrapporten kommit men det är fortfarande oklart hur kvinnan dog. Däremot visar uppgifterna att kvinnan inte har utsatts för något brott, vilket polisen inte hade räknat med från första början.

– Det finns ingen misstanke om att hon har har blivit utsatt för ett brott. Så obduktionen har inte förändrat den inställningen, säger Fredrik Söderlind, jourhavande förundersökningsledare.

Polisen har genomfört förhör med de två personerna som lämnade kvar kvinnan längs vandringsleden för att få en bild av händelsen, men Fredrik Söderlind vill inte kommentera vad som har sagts.

Två veckor innan slutgiltigt svar

Det kan ta upp till fjorton dagar innan det står helt klart hur kvinnan dog.

– Dödsorsaken är inte fastställd och vi kommer få vänta en tid innan man får det fastställt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer