Polisen i region Nord har ett väldigt stort antal färdiga pass som inte hämtas ut. Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisens uppmaning: Hämta era färdiga pass

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har det varit stora problem med passtillverkning, men nu meddelar polisen att passen är färdiga. Problemet är att ingen hämtar ut dem.

Det var i början av sommaren som bland annat polisens receptioner i Luleå och Boden hade fullt upp med att tillverka pass. Situationen var så pass ansträngd att man under sommaren begränsade öppettiderna för polisanmälningar.

Fler personer anställdes även för att frigöra fler tider för att hantera ansökningarna.

– Det har vi gjort för att frigöra mer tider och att man ska få sitt pass så fort som möjligt, sade biträdande lokalpolisområdeschef Jonas Sköld.

Ej hämtade pass makuleras

Men nu – när passen väl är färdiga – blir ”ett väldigt stort antal pass” liggande på passexpeditionerna.

Under onsdagen gick polisen ut med uppmaningen till alla boende i region Nord att hämta ut sina färdiga pass från passexpeditionerna. Detta eftersom det enligt polisen väntar ”ett väldigt stort antal” färdiga pass.

Om passen inte hämtas inom tre månader kommer dessa att makuleras, meddelar polisen på sin hemsida. Det innebär att den sökande måste boka ny tid och betala ny ansökningsavgift.

Region Nord innefattar Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.