Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I inslaget berättar pedagog Maria Öhman om varför projektet är viktigt. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Projekt ska få fler utrikes födda att rösta: ”En utbildning i hur och varför vi röstar”

Publicerad

Idag startar demokrativeckan på Sunderby folkhögskola, ett projekt som ska få fler utrikes födda att rösta i årets val. Under veckan kommer deltagarna, genom samtal och praktiska övningar, få lära sig det som behövs för att göra ett genomtänkt val när det är dags att rösta.  

Projektet går under namnet ”din demokratiska rätt” och är ett samarbete mellan Sunderby folkhögskola, Esperanza, Hej främling!, Unga örnar och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfågor. Cirka hälften av de 50 platser som utbildningen erbjuder är anmälda under veckans första dagar. 

– Intresset har varit stort tycker jag. Det är ungefär 25 personer som kommer alla dagar förutom på torsdagen, då vi blir 95 stycken. Det tycker jag är en bra uppslutning, säger Maria Öhman, pedagog på Sunderby folkhögskola. 

Uppföljning efter valet  

Under torsdagen genomför folkhögskolan ett eget val där deltagarna får prova på hur det är att rösta. 

– Vi har gjort det så att det ska blir så autentiskt som möjligt. Vi har valurna, valsedlar, kuvert, skärm och närvarolista, säger Öhman.  

De som deltar i demokrativeckan får som uppgift att prata med människor i sin närhet om vikten att rösta, uppmuntra andra och sprida information om hur det går till. Efter valet blir det uppföljningar på Sunderby folkhögskola där det bland annat kommer att diskuteras hur det gick att rösta. 

I klippet berättar pedagogen Maria Öhman om varför projektet är viktigt.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet