Rådmannen om beslutet med 8-åringen: ”Bland det knepigaste jag sett” Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Rådmannen om beslutet med mördade 8-åringen i Luleå: ”Bland de knepigaste jag sett”

Uppdaterad
Publicerad

När det misstänkta mordet på 8-åringen i Luleå skedde hade pappan åtta timmars umgänge varannan vecka med sonen. Rådmannen som var med och beslutade i det fallet beskriver att beslutet var ett sätt att stoppa ett bortförande.

– Bland de knepigaste mål jag hittills har sett, säger rådmannen vid Luleå tingsrätt.

Sedan 8-åringen var ett år gammal har vårdnadstvisten mellan mamman och pappan pågått. Processen startade i Sundsvalls tingsrätt 2015 och nådde hovrätten 2022.

När fallet flyttades till Luleå tingsrätt i slutet av 2022 beskriver rådmannen, som av säkerhetsskäl vill vara anonym i den här texten, att det handlade om att stoppa hovrättens beslut om umgänge varannan helg.

Det efter att pappan ansökt om ett utländskt pass för sonen vid en ambassad.

– Jag prövade risken för bortförande och kom fram till att det fanns ganska stor risk. Lagstiftningen kräver att barnen ska ha god kontakt med båda föräldrarna och man måste hitta en balans mellan det och risken för bortförande, säger rådmannen.

Ett svårt fall

Larmen från polisen, skolan och anhöriga om pojkens oro för pappan kom innan hovrätten fattade sitt beslut, vilket rådmannen i Luleå pekar på.

Han menar också att de i vårdnadstvister delvis är bundna till vad föräldrarna själva framför.

– Jag läste igenom alla handlingar, men problemet var att mamman och hennes advokat bara gjorde gällande bortföranderisken.

Beslutet som fattades i Luleå tingsrätt vara bara ett tillfälligt beslut i väntan på en ny slutgiltig dom.

– Det är som ett slags plåster. Ett snabbt beslut på litet underlag för att lösa ett akut problem, säger rådmannen.

Gjordes aldrig umgängesutredning

Luleå tingsrätt beslutade även att socialtjänsten skulle göra en stor umgängesutredning. Trots att vårdnadstvisten pågått i sju år har ingen sådan genomförts eftersom pappan motsatte sig utredningen.

Mats Sjösten, lagman vid Varbergs tingsrätt, är expert på vårdnadsmål och kan inte uttala sig om det specifika fallet men menar att det är mer regel än undantag att en sådan utredning görs.

– Utgångspunkten är att en sådan utredning ska inhämtas. Det förekommer, enligt min erfarenhet, i de flesta fall där de är en rejäl tvist mellan föräldrarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under torsdagen häktades den misstänkte mannen kring mordet på 8-åringen. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.