Det första klagomålet kom in den nionde januari 2019. Sedan har de bara fortsatt komma. Miljöinspektören på Luleå kommun, Stefan Evenseth, säger till SVT Norrbotten att det är svårt att säga om råttpopulationen verkligen har ökat, men att de ökade skadeanmälningar tyder på det.
– Men man kan säga att de upplevda problemen har ökat. En råttpopulation är svår att mäta i antalet individer, utan det vi har att gå på är klagomål från kommuninvånare och information från skadedjursfirmor, och vi ser en ökning i södra Sunderbyn och Gammelstad.
Oklart om koppling finns till Rutviksråttorna
2017 rapporterade flera lokala medier att Rutvik i Luleå drabbats av en råttinvasion. Men det är oklart om råttorna i Sunderbyn och Gammelstad har någon koppling till Rutviksråttorna.
– Vi har inte sett någon koppling på att de har eller inte har det, säger Stefan Evenseth, miljöinspektör på Luleå kommun.
Extra fokus på tillsyn
För att få bukt med råttproblemen i Sunderbyn och Gammelstad behövs nu en helhetslösning. Från miljö-och byggnadsnämndens sida kommer man att fokusera extra mycket på tillsyn av bostäder och verksamheter.
Luleå kommun har även listat fem olika punkter på vad fastighetsägare kan göra för att råttsäkra sin fastighet.
Fem tips på hur du kan råttsäkra din bostad
- Se över råttornas tillgång till mat – Mata inte fåglar och andra djur utomhus med föda som hamnar på marken. Använd talgbollar istället.
- Täta och plombera ingångar – Gör det svårt för råttorna att ta sig in. Kontrollera gamla golvbrunnar, hål i väggen, springor under ytterdörrar.
- Se över din sophantering – Är något trasigt? Går det att komma in i soprummet? Kontakta kommunen.
- Rensa och röj upp runt huset – Råttorna har sina bon i marken och rör sig runt 25-30 meter från boet. Håll marken öppen längs husväggarna och undvik klätterväxter. Stapla ej ved och trädgårdsmöbler intill fasaden.
- Grannsamverkan - Om råttorna störs på ett ställe flyttar de bara vidare.
Källa: Luleå kommun