Rättsliga rådet har kommit fram till att 32-åringen var allvarligt psykiskt störd under attacken vid Kuststad i Luleå. Foto: Polisens förundersökning

Rättsliga rådets utlåtande om mordförsöket vid Kuststad: 32-åringen förstod inte gärningen

Uppdaterad
Publicerad

32-åringen som funnits skyldig till mordförsöket vid Kuststad var allvarligt psykisk störd och utförde attacken under en psykotisk vanföreställning. Det har Rättsliga rådet kommit fram till – dessutom, till skillnad från den rättspsykiatriska utredningen, menar de att han inte förstod innebörden av gärningen.

Under torsdagen kom utlåtandet från rättsliga rådet som undersökt om den man som försökte mörda Robert Karlsson vid Kuststad i Luleå var medveten om sina handlingar.

Den rättspsykiatriska utredningen som gjordes tidigare kom fram till att den 32-åriga mannen var allvarligt psykiskt störd vid dådet – men inte längre. Det överklagades av åklagare och i dag kom svaret.

Mordförsök vid Kuststad

Psykotisk vanföreställning

32-åringen bedöms återigen ha varit allvarligt psykiskt störd vid attacken men kan inte dömas till vård, eftersom han inte bedöms vara psykiskt störd i dag. Utöver det som framkom i den rättspsykiatriska utredningen menar rådet att 32-åringen inte heller hade förmåga att inse gärningens innebörd.

Den psykotiska vanföreställningsvärld som 32-åringen ska ha befunnit sig i under attacken ska ha varit självförvållad genom narkotikabruk.

Inom kort kommer Luleå tingsrätt kalla till nya förhandlingar för att slutgiltigt komma fram till ett straff för mannen, som redan funnits skyldig till attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök vid Kuststad

Mer i ämnet