Den 32-årige mannen som stått åtalad för mordförsöket på Robert Karlsson i Luleå döms nu till nio års fängelse. Foto: Linda Jones, SVT/Polisens förundersökning

Robert höggs ned brutalt i Luleå – förövaren får sänkt fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Robert Karlsson misshandlades svårt och höggs ned med en plåtsax vid stadsdelen Kuststad i Luleå. Gärningsmannen dömdes till tolv års fängelse i tingsrätten men nu sänker hovrätten straffet till nio år.

Det var i juli förra sommaren som Robert Karlsson attackerades utomhus av en 32-årig man. Mitt under tumultet ingrep Ingemar Jonsson, som har erfarenhet som militär skyddsvakt, och stoppade den blodiga misshandeln.

– Jag gjorde en rundspark och sen knuffade jag honom, sa Ingemar till SVT när han för första gången återförenades med Robert.

Mordförsök vid Kuststad

Delar tingsrättens uppfattning

32-åringen åtalades för mordförsök och dömdes i tingsrätten till tolv års fängelse samt skadestånd på 220 000 kronor till brottsoffret. Domen överklagades till hovrätten som gör en annorlunda bedömning och sänker straffet till nio års fängelse och skadeståndet till 168 000 kronor.

”Han högg hela tiden med en hög frekvens”

I klippet nedan hör du när Robert återvänder till brottsplatsen och berättar om överfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök vid Kuststad

Mer i ämnet