I klippet ser du delar av åklagarens videomaterial som ska visa hur den åtalade 32-åringen rörde sig före mordförsöket vid Kuststad. Foto: Polisens förundersökning

Fängelse för 32-åringen efter mordförsöket vid Kuststad i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Straffet för den 32-årige mannen som högg ner Robert Karlsson med en plåtsax vid Kuststad i Luleå döms till fängelse i 12 år.

Det var en fredagskväll den sjätte augusti förra året som Robert Karlsson upprepade gånger höggs med en plåtsax utanför sitt hem i Luleå. Han kunde efter händelsen peka ut en 32-årig man som skyldig till den brutala händelsen.

Allvarligt psykiskt störd vid gärningen

Den åtalade mannen har sedan funnits skyldig för mordförsöket – men rättspsykiatriska utredningar som kommit fram till att han var allvarligt psykiskt störd vid gärningen – har gjort att domen dröjt. Detta för att de ska besluta om mannen ska dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Mordförsök vid Kuststad

Den psykotiska vanföreställningsvärld som 32-åringen ska ha befunnit sig i under attacken ska ha varit självförvållad genom narkotikabruk.

Fängelse i 12 år

Och på fredagen kom straffet. Tingsrätten gick på åklagaren samt målsägarbiträdets linje och dömer mannen till fängelse i 12 år för försök till mord.

Enligt tingsrättens mening ger utredningen stöd för slutsatsen att 32-åringen åkte till Luleå i syfte att döda Robert Karlsson. Vidare skriver de:

”Även med beaktande av att gärningen begåtts under påverkan av en allvarlig psykisk störning finner tingsrätten med hänsyn till det höga straffvärdet, brottets art och det förhållandet att XX själv har orsakat det tillstånd han befunnit sig i vid tiden för gärningen att det finns synnerliga skäl för att döma till fängelse”.

Betala 200 000 i skadestånd

Mannen ska även betala skadestånd på sammanlagt 218 477 kronor till offret för kränkning, sveda och värk, förstörda kläder, sjukvårdskostnader och förlorad arbetsförtjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök vid Kuststad

Mer i ämnet