Mattias Åsander, divisionschef vid Statens servicecenter. Foto: SVT

Regeringskrisen kan försena ersättningsjobb i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Under 2019 är förhoppningen att de statliga ersättningsjobben för Radiotjänst i Kiruna ska vara på plats. Men det förutsätter att regeringsbildningen inte drar ut på tiden för mycket.

Under måndagen och tisdagen var representanter för Statens servicecenter på plats i Kiruna för att undersöka möjligheterna att etablera ett kontor med 50 tjänster. Statens servicecenter har bildats för att överta administrativa uppgifter från andra statliga myndigheter och ska tillsammans med Lantmäteriet och Skattemyndigheten ge Kiruna 120 nya statliga jobb.

Den 30 november ska en rapport läggas fram för regeringen som visar vilka möjligheter och eventuella problem en etablering i Kiruna ger.

– Men det förutsätter att det finns en regering på plats för att vi ska kunna få svar på den, säger Mattias Åsander, divisionschef vid Statens servicecenter.

Och om det är en annan regering än den som beslutade om ersättningsjobben?

– Det återstår att se hur den regeringen resonerar kring sakfrågan. Det är ingenting som jag har någon synpunkt på.

Finns ett stort bekymmer

Ett annat problem är att hitta tillräckligt många uppdrag från andra myndigheter som Statens servicecenter kan ta över. I Kirunas fall skulle det handla om två enheter som vardera ska handlägga 1,1 miljoner elektroniska fakturor varje år.

– Det är där som jag ser det stora bekymret, hur vi ska samla ihop drygt två miljoner fakturer i systemet. Det kan sättas i relation till att Statens servicecenter i dag handlägger 700 000 fakturor och att staten totalt har omkring fem miljoner fakturor.

Däremot ser Mattias Åsander goda möjligheter att hitta personer som är kvalificerade för de nya jobben och att många vid Radiotjänst, som av allt att döma kommer att förlora jobben, kan bli aktuella för de nya jobben.

– Den kompetens som finns inom företaget stämmer ganska bra överens med den kompetens som vi tänker oss kommer att behöva. Men inte bara ett mot ett, utan vi kommer också att behöva utbilda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.