– Jag har ingen kommentar just nu, annat än att jag ser oerhört allvarligt på den uppkomna situationen, skriver Linda Frohm (M) i ett sms till SVT. Foto: SVT

Regionrådet Linda Frohm (M): ”Ser oerhört allvarligt på situationen”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Norrbotten har sökt både regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson, regionråden Linda Frohm (M) och Kenneth Backgård (SJVP). Men ingen vill än så länge svara på vårdpersonalens hårda kritik som berör både direktören och ledningen.

– Regionledningen kommer med ett pressmeddelande under dagen, skriver Kenneth Backgård i ett sms.

Förra veckan meddelade fackförbundet Norrbottens läkarförening att de sagt upp sitt samverkansavtal med Region Norrbotten eftersom de saknar förtroende för regiondirektören. De gav även en känga till regionledningen som de kallade ”otroligt tondöv”.

170 läkare kräver direktörens avgång

Under måndagen kom ytterligare kritik mot regiondirektören. Först ut var Ola Wulf, överläkare och medicinskt ansvarig för akut omhändertagande, medicin och rehab vid Gällivare sjukhus, som sa till SVT att ett ledarskapsbyte är ett måste om vårdkrisen ska lösas.

Senare på kvällen skickade drygt 170 läkare ett öppet brev där de skrev att personalsituationen vid Sunderby sjukhus är så illa att det nu går ut över patienterna. Även de krävde regiondirektörens avgång.

SVT Norrbotten har sökt Anna-Stina Nilsson Nordmark upprepade gånger, men än så länge har hon inte gått att nå.

”Kommer med pressmeddelande”

När SVT försöker nå regionråden Kenneth Backgård (SJVP) och Linda Frohm (M), svarar de endast på sms. Backgård lovar att ställa upp på en intervju och meddelar att även regiondirektören kommer att svara.

– Vi i regionledningen kommer med ett pressmeddelande under dagen, skriver han till SVT Norrbotten.

Regionrådet Linda Frohm (M) skriver att hon kommer att återkomma under tisdagen.

– Jag har ingen kommentar just nu, annat än att jag ser oerhört allvarligt på den uppkomna situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.