Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Joakim Isaksson Markström berätta om uppväxten – och besvikelsen mot Pajala kommun i klippet. Foto: TT/SVT

RFSL:s Joakim Isaksson Markström om Pajala kommun: ”Aldrig blivit så illa bemött”

Uppdaterad
Publicerad

Visionen var stor inför 2023 års Tornedalen Pride med en utökad budget som bland annat skulle gå till utbildningsinsatser i skolan. Men kommunen sa nej. Tornedalen vill inte hitta lösningar, hävdar ordföranden för RFSL Luleå och norra Norrbotten.

Tornedalen Pride såg ljuset 2014 och har varit en årlig tradition sedan dess. Joakim Isaksson Markström, ordförande för RFSL Luleå och norra Norrbotten, menar att festivalen har skapat förändring – men inte tillräckligt.

År 2021 uppmanade en KD-politiker i Pajala föräldrar att hålla sina barn hemma från skolan. Anledningen: En teaterföreställning med hbtqi-tema för eleverna. Efter den händelsen ansåg RFSL att det fanns ett stort arbete att göra.

– De uttalanden som har gjorts av politiker och tonläget bland befolkningen tyder på att vi behöver göra en förändringsresa i Tornedalen, säger Isaksson Markström.

Nekades mer pengar till pride

Föreningen sökte därför betydligt mer pengar än tidigare år vilket inte beviljades av Pajala kommun. För Joakim Isaksson Markström med rötterna i Korpilombolo är Tornedalen Pride, som nu ställts in, en hjärtefråga.

– Jag lämnade Tornedalen en gång i tiden och jag vill kunna komma tillbaka med prideflaggan i ryggen. Men jag känner mig inte bekväm med att vara där som det ser ut just nu.

”Ska inte behöva jaga politiker”

Det tog fyra månaders väntan innan beslutet kom och Isaksson Markström är kritisk till hur kommunen har hanterat det.

– Jag ska inte behöva jaga folkvalda politiker per telefon, mejl och sms, behöva ringa kommunchefen för att få tag på rätt person eller leta i protokoll efter ett beslut. De ska vilja prata med mig. Annars vill de ju inte förändra.

I klippet berättar Joakim Isaksson Markström om uppväxten och besvikelsen mot Pajala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.