– Chansen för en järvhane att dö naturligt är bara sex procent. Resten dör illegalt, säger Tom Arnbom, rovdjursansvarig på världsnaturfonden WWF. Foto: TT

Rovdjuren hårt drabbade av tjuvjakt

Uppdaterad
Publicerad

En betydande del av de svenska rovdjuren dödas illegalt. I Jokkmokks kommun i Norrbotten föll nio av tio vuxna järvhanar offer för tjuvjägare – bara var tionde dog en naturlig död, enligt WWF.

Illegal jakt står för en betydande del av dödligheten bland de fyra stora rovdjuren, menar Tom Arnbom, rovdjursansvarig på världsnaturfonden WWF.

– Chansen för en järvhane att dö naturligt är exempelvis bara sex procent. Resten dör illegalt. Så var det i den senaste rapporten och vi tror inte att det har förändrats sedan dess, säger han.

Illegal rovdjursjakt

Rapporten han hänvisar till är en sammanställning av fyra delrapporter, baserade på studier av sändarförsedda djur som obducerats efter sin död mellan 2000 och 2011.

– Vargen är hårt drabbad, men i norra Sverige är det framför allt björn-, lo- och järvstammen som är utsatt.

9 av 10 vuxna järvhanar dödades illegalt i Jokkmokk

Järven, som är Europas största mårddjur, är en fredad art. Det finns bara omkring 500 individer kvar i Sverige enligt den senaste statistiken från Naturvårdsverket.

Ett exempel är Jokkmokks kommun i Norrbotten där nio av tio vuxna hanar föll offer för tjuvjägarna under studien. Bara var tionde individ dog en naturlig död, enligt WWF.

– Risken att åka fast är otroligt liten och det finns en kultur hos dem som håller på med det här att man inte skvallrar på varandra, säger Tom Arnbom.

Även lodjursstammen är enligt forskningen hårt pressad. Den beräknas i dagsläget bestå av omkring 1.220 individer. Ungefär 80 procent av lodjuren som dör faller offer för tjuvjakten. De flesta av dem skjuts i landets norra delar.

Större motsättningar än det behöver vara

– Ett av problemen är att det saknas en sammanhängande lagstiftning. Dagens system är öppet för tolkningar och olika delar av förvaltningen sköts på olika sätt. Det har lett till djupa konflikter som borde gå att lösa, men jag är rädd för att politikerna inte vågar ta beslut på grund av den väldigt aggressiva debatten, säger Tom Arnbom.

– Oklarheterna gör att båda sidor positionerar sig mycket hårdare än vad som är nödvändigt och då blir motsättningarna mycket större än de skulle behöva vara.

DIREKTRAPPORT: Fem män åtalas för omfattande jakt på rovdjur

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet