Fem män åtalas för omfattande jakt på rovdjur

Uppdaterad
Publicerad

Fallet har av åklagaren betecknats som en av de största jaktbrottshärvorna i Sverige. Fem män från Norrbotten står åtalade för att ha tjuvjagat och plågat björn, lo och järv.

SVT rapporterade · SVT på plats i rättssalen

09.03
Alldeles strax inleds rättegången i Luleå tingsrätt. Vi finns på plats och kommer att direktrapportera under hela dagen.
09.07
Rättegången om grovt jaktbrott, jakthäleri och vapenbrott startar. Mycket media finns på plats för att bevaka rättegången.
09.11
Åklagaren presenterar sina yrkande. Det handlar först om en järv, ett djur som är rödlistat på grund av att det är utrotningshotat. Jaktbrottet anses därför som grovt.
09.13
37-årig man är åtalad för grovt jaktbrott, den huvudmisstänkte för anstiftan av grovt jaktbrott och 39-åringen för grovt jakthäleri.
09.14
31 augusti 2016 gjorde polisen ett stort tillslag, grep anhöll och häktade de fem åtalade. Husrannsakan gjordes också hos männen.
09.15
Idag kommer sex åtalspunkter att tas upp.
 1. Grovt jaktbrott - där en 37-årig man misstänks ha skjutit en järv 
 2. Anstiftan av jaktbrott - där den huvudmisstänkte misstänkts ha förmått/uppmuntrat 37-åringen att döda järven
 3. Jakthäleri - där en 39-årig man misstänks ha låtit sin hund slita och dra i den döda järven
 4. Grovt jaktbrott - där 37-åringen misstänks ha snarat en björn 
 5. Medhjälp till jaktbrott - där den huvudmisstänkte uppmuntrat 37-åringen samt gett råd om hur han skulle gå tillväga
 6. Medhjälp till grovt jaktbrott - där den huvudmisstänktes pappa misstänks ha förmedlat och transporterat material till björnfällan
09.17
Åklagaren redogör nu för beslagtaget material. En GPS anträffades då i 37-åringens lätta lastbil. GPS-en har analysterats. Även mannens mobiltelefon beslagtogs.
09.19
Männens mobiltelefoner avlyssnades av polisen innan tillslaget. Därigenom har polisen fått tag på bilder från en åtelkamera som skickats mellan två av männen.
09.20
Åklagaren spelar nu upp ett telefonsamtal mellan den huvudmisstänkte och 37-åringen. Samtalet kommer tidigt på morgonen 25/7 2016.
09.21
Hur ser straffskalan ut för grovt jaktbrott, artskyddsbrott mm?
Tidigare har åklagare Åse Schoultz sagt att brotten leder till fängelsestraff på minst sex månader till som mest fyra år.

Här är de fem misstänkta i jakthärvan:

Visa
 • Den huvudmisstänkte, man 46 år

Åtalas för sex fall av grovt jaktbrott (dödat tre björnar och tre lodjur), anstiftan till grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

 • Den huvudmisstänktes pappa, man 73 år

Åtalas för medhjälp till grovt jaktbrott, grovt jaktbrott (dödat en björn tillsammans med sin son), brott mot vapenlagen, grovt vapenbrott och artskyddsbrott.

 • Man 39 år

Åtalas för jakthäleri, brott mot vapenlagen och vapenbrott.

 • Den huvudmisstänktes tremänning, man 37 år

Åtalas för två fall av grovt jaktbrott (dödat en järv och en björn) och två fall av vapenbrott.

 • Man med tidigare myndighetsuppdrag åt Länsstyrelsen i Norrbotten

Åtalas för grovt jakthäleri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet