Två listor är i högsta grad en demokratisk handling, skrev Jan Larsson (S), kommunalråd Pajala. Men han fick nej av S-styrelsen.

S-styrelsen i Pajala: Nej till spränglista

Uppdaterad
Publicerad

Pajala arbetarekommuns styrelse har avslagit kommunalrådet Jan Larssons begäran om att årsmötet ska ta upp frågan om en socialdemokratisk spränglista i årets kommunval.

Det är byarnas representanter som regerar på (S)-listan i Pajala sedan de etablerade socialdemokraterna röstats bort eller hoppat av.

Och för att splittringen inte ska bli total  har kommunalrådet Jan Larsson föreslagit en andra s-lista, en så kallad spränglista.

”Ett kraftigt ras”

Så här skriver han i sin begäran till arbetarekommunens styrelse om att två s-listor ska tas upp på dagordningen på årsmötet den 26 mars för att det inte ska bildas ett nytt och lokalt parti i Pajala:

”Utifrån den debatt som varit inom partiet om byar respektive centralort blir det med all säkerhet ett kraftigt ras för socialdemokraterna i kommunvalet och också i förlängningen ett tappat förtroende i riksdags-och regionval”.

”Två listor är i högsta grad en demokratisk handling då det är väljarna som slutligen visar hur förtroendet är för partiet.”

”Skulle läka sår”

Men så blev det inte. Arbetarekommunens styrelse avslog Jan Larssons begäran.

– Mycket märkligt, tycker jag. Nu kommer jag att ställa kravet på årsmötet i stället, att frågan kommer upp på dagordningen. Vi har alla ett ansvar att försonas och jag tror att två (S)-listor skulle kunna läka de sår som finns i dag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.