Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar den tidigare läraren Erik Quist om hur snabbt det gick när det nya partiet Folkinitiativet Arjeplog bildades. Foto: Erica Larsson/SVT

Tusentals kronor ur egen ficka – så bildades Folkinitiativet Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

Det gick snabbt när partiet Folkinitiativet Arjeplog bildades. Flera av initiativtagarna betalade tusentals kronor ur egen ficka för att komma igång.

– Det är inte gratis men det är värt det, säger föredetta läraren Erik Quist som engagerar sig i det nya lokala partiet.

Erik Quist jobbade tidigare som musiklärare i flera år vid skolor Västerbotten och Norrbotten – men inte vid Arjeplogs enda gymnasieskola som politikerna beslutat att lägga ned.

Trots att han bytt bana och skolat om sig till elektriker så kunde han inte låta bli att engagera sig politiskt när nedläggningen av Hornavanskolan blev ett faktum. I idag är han andranamnet på partiets vallista.

– När vi säger att vi vill att alla i Arjeplog ska få komma till tals så menar vi det. Det är ingenting vi bara säger, andra partier kanske gör så men vi gör inte det, säger Erik Quist.

Kräver en ny utredning

Vad är det första ni kommer ta tag i nu då?

– Det vi främst vill är att det görs en riktigt utredning om eventuella konsekvenser av skolnedläggningen.

Men har det inte redan gjorts en utredning om det innan politikerna tog beslutet att lägga ned skolan?

–Ja, men den ifrågasatte vioch kommunen tog in en konsult som tittade på saken. Hon menade att frågan måste utredas bredare och djupare. Vilket är precis vad vi i Folkinitiativet vill, säger Erik Quist.

Så gick det till när partiet bildades

I videon berättar den tidigare läraren hur snabbt det gick när det nya partiet bildades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.