Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Nataliia Khomiachenko som själv flytt kriget i Ukraina och nu ska vara handledare för landsmän som kan få en yrkesframtid i norra Sverige. Foto: Emma Vallin/SVT

Så ska ukrainare lockas till jobb i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Genom att kartlägga kompetens och erbjuda språkutbildningar och vidareutbildningar hoppas Folkuniversitet kunna få ukrainare från södra Sverige att flytta upp till Norrland och Norrbotten för att ta de lediga jobben.

North4Ukrainians är ett nytt projekt som Folkuniversitetet har startat i maj och syftet är att fler ska flytta till den norra landsändan och bidra med sin kompetens.

Fokus på de som vill stanna i Sverige

Det finns ungefär 3 000 ukrainare i Sverige som har gått olika utbildningar inom de olika projekten Folkuniversitetet erbjuder i Sverige. Det är dessa personer Folkuniversitetet har kartlagt för att se om de kan matcha deras kompetenser och erfarenheter med jobb i norra Sverige.

Norrbotten och kriget i Ukraina

– Fokuset ligger på de som bor i Sverige och som är villiga att stanna. Det finns väldigt många som är det och som också är väldigt välutbildade och många ser en framtid i Sverige, säger Jenny Edfeldt, etableringskoordinator på Folkuniversitetet i Norrbotten.

Erbjuder vidareutbildning och språkutbildningar

Efter kartläggningen erbjuder Folkuniversitetet vidareutbildningar och språkutbildningar för att personerna lättare ska komma in i arbetslivet.

– Det är en superviktig del för hela norra Sverige i de utmaningar vi har i och med att vi behöver mer personal och mer folk i alla branscher, så det här projektet är superviktigt, säger Jenny Edfeldt.

Målsättningen är att 150 personer ska ha flyttat upp från södra Sverige till norra Sverige innan september.

I klippet ovan kan du höra mer om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet