Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Författaren Carina Kero Esberg läser sin saga om stadsomvandlingen i Kiruna för barn som själva upplever förändringarna. Foto: SVT

Hör barnen om stadsomvandlingen: ”Gruvan kommer närmare husen”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen var det invigning av Kiruna Bokfestival UNG 2019 på Folkets Hus.

Kiruna Bokfestival UNG har i år ett  program med författarna Christina Wahldén, Mats Söderlund, Anders Skoglind, Jonna Björnstjerna och Carina Kero Esberg. De minsta barnen kommer att få lyssna på sagor och träffa Plupp i bibliotekets nya bokbuss.

Samarbete med skolan

Bokfestival UNG äger rum för fjärde gången och är ett samarbete mellan Kiruna Bokfestival och Lapplands Gymnasium Kiruna/Hjalmar Lundbohmsskolan.

Gruvan och stadomvandlingen

Författaren och illustratören Carina Kero Esberg mötte under onsdagen barn mellan fyra och sex år.

Hon har skrivit två böcker, en om vad som händer i LKAB:s gruva och varför gruvan finns och vad malmen används till.

Den andra boken är en saga om stadsomvandlingen, att man flyttar hus och att man gör det på grund av gruvan.

Sjuåringar

– Huvudfigurerna är en sjuårig pojke som heter Tedd och hans kompis Matilda som även hon är sju år, och gruvtrollet. Den röda tråden är vad som händer i Kiruna och kopplingen mellan gruvan, stadsflytten, berättar Carina Kero Esberg författare och illustratör.

Bokfestivalen för ungdomar är en succé, sammanlagt under två dagar, från förskolebarn till gymnasieungdomar räknar arrangören med  närmare 2000 anmälda till olika arrangemang.

– Bokfestivalen har funnits länge och då var det naturligt att barn och unga ska ha en egen dag, vi tycker att det är viktigt att stärka barns och ungas intresse för litteratur och kultur, säger Sanna Barsk barn och ungdoms bibliotekarie.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet