Foto: Fanny Renman/SVT

Var bland de första på plats: ”Obehagligt”

Uppdaterad
Publicerad

De var nästan först på plats när fabriken till deras framtida arbetsgivare brann ner. Men trots det ser de tre 17-åringarna en framtid på byn.
– Vi trivs bra här, säger Anton Häggström.

Många ungdomar i Älvsbyn har sett Polarbröd som ett självklart första arbete. Men när ortens största arbetsgivare har försvunnit känns framtiden oviss.

Polarbröds fabrik i Älvsbyn totalförstördes efter en kraftig brand som startade den 23 augusti. Eftersom det var explosionsrisk samt risk för läckage av ammoniak stängdes samtliga förskolor, fritids och skolor i Älvsbyns centralort dagen efter.

58 vikarier och 131 fastanställda har förlorat sina jobb, och det pågår förhandlingar om huruvida man kommer få tillbaka sina jobb om fabriken byggs upp igen.

Polarbröds koncern-vd Karin Bodin uppger att man räknar med att en ny fabrik kan stå klar i Älvsbyn om två år. Under tiden investerar företaget nio miljoner kronor för att starta upp en anläggning för smörgåsproduktion i Älvsbyn. Tillverkningen innebär i sin tur att det öppnas upp för omkring 20 arbetstillfällen.

Omkring 20 anställda har också fått börja arbeta i Bredbyn.

Vad som startade branden vet man inte och händelsen utreds av MSB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden på Polarbröd i Älvsbyn

Mer i ämnet