Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du SD:s tidigare gruppledare i Luleå, Per Göransson, om varför han hoppar av alla sina uppdrag. Foto: Anders Hjertström/SVT

SD-topp i Luleå hoppar av: ”Styrelsen köpte skrovmål och kinamat för partipengar”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas distriktsordförande och gruppledare i Luleå, Per Göransson, hoppar av mitt i valrörelsen. Interna strider inom partiet ligger bakom beslutet.

– Styrelsen köpte skrovmål och kinamat för partipengar, säger han till SVT.

Per Göransson var partiets förstanamn i kommunvalet i Luleå men nu lämnar han samtliga uppdrag. Han vittnar om stora samarbetssvårigheter med ledamöter i partiets distriktsstyrelse, bland annat att det har köpts mat med pengar från partikassan.

– Det är skrovmål, energidrycker och kinamat som köpts, säger Per Göransson.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Han fortsätter:

– Jag fick ett meddelande från revisorerna om någon reseräkning som blivit uppskruvad och jag frågade men fick inga svar. Revisorerna har heller inte fått något svar.

”Vaccinförnekare och 5G-strålning”

Han väljer också att avsluta sitt medlemskap i SD.

Varför har det blivit så här?

– Det är låg kompetens, man vet inte hur man ska göra. I Luleå har man vaccinförnekare och man tror på konstiga saker som att 5G strålar. Det är inget jag står för eller vill förknippas med, säger Göransson.

Vice ordförande förnekar anklagelserna

Magnus Häggblad (SD) är vice ordförande i partidistriktet. Han menar att partiet har en ganska god verksamhet och när det gäller mat som debiterats partidistriktet säger att det inte finns någon tradition att föra skattebetalarna bakom ljuset.

– Jag ska dubbelkolla det här med kassören, säger han.

Magnus Häggblad menar också att Per Göranssons bild av ett parti bestående av vaccinförnekare och konspirationsteoretiker inte stämmer.

– Det rör sig om enstaka individer och präglar inte verksamheten, säger Häggblad.

I klippet hör du Göransson utveckla anledningarna till avhoppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet