Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sjukvårdsledaren Helena Fredriksson Ågren och överläkaren Simon Kenttä om hur de ser på risken att sjukvården kan komma att drabbas hårt av de höga smittalen i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Sjukvården i Kiruna oroad av smittläget – förbereder sig för det värsta

Uppdaterad
Publicerad

De fortsatt höga smittalen i Kiruna oroar sjukvården. Läget för personalen är redan ansträngt och det sista sjukvårdsledaren Helena Fredriksson Ågren vill se är en anstormning av covidpatienter inför sommaren.

På veckans tre första dagar har precis ett hundra personer testat positivt för covid-19, vilket utgör 27 procent av de 365 fall som har rapporterats in i Norrbotten.

Kiruna kommun hoppas på att de hårda lokala restriktionerna,  i kombination med en ökad krismedvetenhet, ska vända de senaste veckornas dystra trend.

Redan problem med bemanningen

Vid Kiruna sjukhus hoppas man också på en vändning, samtidigt som man förbereder sig på att en andel av de smittade kommer att behöva deras hjälp. Men redan i dag har man problem med bemanningen.

– Alla jobbar för att bemanna de vakanser vi har. Och vi har en hel del vakanser när det gäller legitimerad personal och även sjuksköterskor, säger Helena Fredriksson Ågren.

Hoppas på att få behöver sjukvård

Simon Kenttä, överläkare vid medicinbakjouren, tror dock på en jämförelsevis låg andel smittade som kommer att behöva sjukhusvård. Hade utbrottet skett innan vaccineringarna av de äldre hade kommit igång skulle läget varit mer allvarligt.

– Det har flyttat ned i åldrarna och andelen insjuknade som behöver sjukvård är lägre. Det är den känslan som jag har, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet