Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den nya kommunledningen i Kiruna, som inte vill ge några löften om åtgärder för problemen inom skolan, i klippet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Skolan i fokus för nya kommunledningen i Kiruna – men få löften

Uppdaterad
Publicerad

Krisen i skolan är högst på att-göra-listan för den nya kommunledningen i Kiruna. Men på första pressträffen gavs inga löften om att exempelvis återanställda uppsagda elevassistenter.

Socialdemokraterna blev den stora vinnaren i kommunvalet i Kiruna och partiet fick ta initiativet till att välja bland de andra partierna för att hitta en majoritet.

Valet föll på Vänsterpartiet, Samelistan och Feministiskt initiativ, som alla suttit i opposition tillsammans med Socialdemokraterna under den gångna mandatperioden. Och från oppositionen har det varit stark kritik mot uppsägningen av 50 elevassistenter i skolorna i Kiruna.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Det har framhållits som en del i den skolkris som har blivit akut med skyddstopp på två skolor i kommunen.

Inga löften

Men några löften eller utfästelser om återanställningar gavs inte, annat än att man ska lyssna på vad professionen anser.

– Det vi var kritiska till var att man inte gjorde någon risk- och konsekvensanalys, säger blivande kommunalrådet Mats Taaveniku (S).

Det som annars framhålls är att de fyra partierna är samsynta framför allt när det gäller skolan och omsorgen.

– I stället för att det som att vi har fått ge avkall på olika saker så är det snarare så att vi har fått våra infallsvinklar tillgodosedda, säger Peter Alex (FI).

Ni hör representanter för de fyra partierna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet