Annette Viksten Åhl, socialchef Gällivare kommun, ger sin förklaring till varför hon hävdade någonting som inte var sant i ”Fallet Mikael”. Foto: Privat/Filip Hannu

Socialchefen svarar efter felaktiga datumen: ”Jag var felinformerad”

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare kommun har tidigare uppgett att utredningen gällande ”Fallet Mikael” gjordes den 17 juni klockan 15.36. Men SVT har kunnat avslöja att utredningen skapades först tre månader senare – den 27 september klockan 15.36. Nu svarar socialchefen på varför hon hävdade någonting som inte var sant.

– Jag var felinformerad, säger Annette Viksten Åhl, socialchef Gällivare kommun.

Den 17 juni hittades 44-åriga Mikael död i sin lägenhet. Han skulle ha stöd i hemmet av Gällivare kommun varje dag, måndag till torsdag, men det tog dagar innan han hittades avliden på golvet genom sina vänner. Enligt vänner och anhöriga var kommunens team där senast 7 juni.

Felaktigt datum i utredningen

Fallet Mikael i Gällivare

Enligt polisens händelserapport var de framme vid Mikaels lägenhet där han senare hittades död den 17 juni klockan 17.14.

Gällivare kommun skrev i sin första utredning: ”Undertecknad har granskat ärende efter brukare avlidit, missförhållande föreligger inte i ärendet.” Den utredningen daterades 17 juni 15.36, alltså en timme och 38 minuter innan polisen var framme vid lägenheten.

Avslöjande data

Socialchefen hävdade också i en första intervju med SVT Norrbotten att de utrett ärendet och inte gjort någonting fel. Även i en intervju på Gällivare kommuns egen hemsida den 28 september sa Annette Viksten Åhl att ”fallet är avklarat”.

Metadata avslöjar däremot att filen för själva utredningen skapades den 27 september 15.36, efter att socialchefen i intervju sagt att de utrett ärendet.

I klippet hör du socialchef Annette Viksten Åhl om Fallet Mikael” som enligt henne är unikt i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Mikael i Gällivare

Mer i ämnet