Bengt Westman (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Haparanda och Pekka Pelttari, kommunstyrelsens ordförande i Torneå. Foto: SVT

Nedläggningshotade språkskolans framtid säkrad

Publicerad

Ett nedläggningshot har legat över Språkskolan i Haparanda – men nu är framtiden säkrad. Haparanda och Torneå har kommit överens om ett nytt avtal.

På torsdagen presenterade Haparanda och Torneå ett nytt avtal för den gemensamma språkskolan, som snart firar 30 år. Torneå minskar sin satsning och kommer framöver ha tio platser varje årskull, Haparanda kommer ha 30.

– Den här grundskolan är världsunik, med elever från två länder. Mig veterligen finns det inte någon annanstans, säger Bengt Westman (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Haparanda.

20 av Haparandas platser går till en klass med svensk läsinlärning. De resterande tio platserna går till en gemensam klass för finsk läsinlärning med Torneås tio platser.

Arbetsgrupp har tagit fram avtalet

Tidigare har Torneå sagt sig vilja bryta sammarbetet med Haparanda när det gäller Språkskolan. En arbetsgrupp med representanter från både Torneå och Haparanda har sedan dess arbetat med frågan – och det är det arbetet som nu mynnat ut i det nya avtalet.

– Vi har skrivit in i avtalet att städerna ska aktivt verka för att skolan fortsätter och utvecklas, att vi gör det gemensamt. Jag är väldigt glad över det, säger Bengt Westman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer