Per-Åke Hultstedt på skolan Språkslussen på Pite Havsbad som nu stängs. Foto: SVT

Språkslussen på Pite Havsbad stängs

Uppdaterad
Publicerad

Skolan Språkslussen på Pite havsbad ska stängas. Antalet elever är för få.

I september förra året berättade vi om skolan Språkslussen som hastigt byggdes upp på Pite Havsbad för att kunna ta emot flyktingbarn. Havsbadet stod då redo att ta emot 1000 asylsökande och skolan hade just då 124 inskrivna elever.

Nu har antalet asylsökande på anläggningen minskat kraftigt. Under hösten har skolan haft mellan 30 och 40 elever och är just nu nere på 20, berättar Pitetidningen.

Skolan stängs

Därför har kommunen nu valt att säga upp avtalet från och med 15 juni.

– Skolan på Havsbadet har gett en väldigt bra service för de nyanlända, samtidigt kan vi inte bedriva en verksamhet om eleverna minskar så pass mycket. Sedan ser vi en fördel med att vi kan integrera eleverna i skolorna, säger Elisabeth Fjällström, för- och grundskolechef i Piteå kommun, till Pitetidningen.

Språksskolans rektor Per-Åke Hultstedt bekräftar:

– Vi måste anpassa kostymen efter volymen. Ingen i personalen kommer att bli uppsagd, utan de kommer att jobba på någon annan språksluss eller inom någon annan verksamhet inom kommunen.

Förskolan som också finns på Pite havsbad blir kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.