Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På söndagseftermiddagen spårade ett av LKAB:s malmtåg ur vid stationen i Narvik. Foto: LKAB

Se urspårade malmtåget utanför Narvik – 3 000 ton malm har hindrat trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Vid 15-tiden på söndagseftermiddagen spårade ett av LKAB:s malmtåg ur vid stationen i Narvik. Under natten natten mot tisdag och under morgonen har vagnarna flyttats.

Haverikommissionen har besiktat klart området men det finns ännu inga uppgifter om vad som orsakat olyckan som fick 30 av tågets 68 vagnar att spåra ur. Varje vagn väger 20 ton och är lastad med cirka 100 ton och pelletsen som fallit ut har nu lastats över i tomma vagnar.

– Prognosen är att vi ska kunna återuppta malmtrafiken under eftermiddagen, men i begränsad omfattning eftersom fortsatt röjningsarbete krävs, uppger LKAB:s presstjänst.

Det krävs också spårreparationer efter olyckan och i dagsläget finns det inget besked om hur lång tid det kan tänkas ta.

Lok skickas från Kiruna

Innan urspårningen åtgärdades kunde varken LKAB:s tåg eller andra tåg trafikera rälsen och LKAB skickade ett lok från Kiruna för att hjälpa till att dra bort vagnarna.

– Vilket vi hoppas ska ske så snart som möjligt, säger Emilia Salmela, till SVT vid 06.30 på måndag morgon.

Under måndag förmiddag var även Haverikommissionen på plats och började arbeta.

Haverikommissionen på väg

Även för drygt ett år sedan spårade ett malmtåg ur, då på en högtrafikerad sträcka i närheten av Gällivare. Det orsakade omfattande skador på spåret och kontaktledningen, stopp i trafiken i en vecka och kostnader på många miljoner kronor.

Haverikommissionen kommer under förmddagen.

– Vi räknar med att resten av dagen kommer att ägnas åt inspektion av området, intervjuer med berörda med mera. Förhoppningen är att vi senast inom ett dygn kommer att kunna köra malmtrafiken igen, men i begränsad omfattning, skriver LKAB på sin hemsida på måndagseftgermiddagen.

Så påverkas trafiken

Enligt Trafikverket har inte tågtrafiken påverkats i Sverige.

– Annat än att om man ska till Narvik, då blir det nog ersättningsbuss från Kiruna, säger Trafikverkets informatör.

Fakta: LKAB:s malmtåg

LKAB kör mellan tio och tolv fulla tåg med malm om dagen från Kiruna till Narvik. Samtidigt går fyra-fem tåg från Gällivare till Luleå.

Sammanlagt transporteras i snitt 90 000 ton järnmalm per dygn, vilket motsvarar tretton Eiffeltorn.

Gruvbolaget står därmed för 45 procent av all godstransport på järnväg i Sverige som helhet räknat i ton.

Källa: LKAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.