Kalix sjukhus öppnar en tillfällig vårdavdelning under den stora militärövning som snart börjar i Norrbotten. Det kommer behövas, enligt Peter Ekman, chef för försvarshälsan vid Bodens garnision. Foto: SVT

10 000 soldater i övningen – nu öppnas militär vårdavdelning

Uppdaterad
Publicerad

Skaderisken är stor för de 10 000 militärer som deltar i storövningen ”Northern Wind” som inleds i Norrbotten på måndag. Därför öppnas en tillfällig vårdavdelning på Kalix sjukhus.

Övningen kommer att genomföras i Boden, Töre, Kalix och Överkalix och soldater från Sverige, Finland, USA och Storbritannien agerar som försvare och angripare.

Bränn-och klämskador

Men trots att det är en övning kan det gå hett till. Soldater bränner sig, klämmer sig, får feber och magproblem och andra sjukdomar.

– Vi vet av erfarenheter att en del soldater kommer att drabbas av skador som inte är akuta och då behöver vi vårdplatser för dem, säger Peter Ekman, chef för försvarshälsan vid Bodens garnision.

Första gången

Därför har det för första gången under en stor militärövning i Norrbotten öppnats en tillfällig vårdavdelning med 19 platser vid Kalix sjukhus.

– Vi kommer att vårda de skadade här några dagar och sedan är planen att de ska transporteras ut i fält igen, säger han.

Vårdavdelningen kommer att öppna på måndag då övningen startar och ska bemannas av en regementsläkare och tre sjuksköterskor.

– Vi tycker att det är viktigt att en vårdavdelning i skarpt läge ingår i en övning med 10.000 personer. Vi tror att det kommer att vara till nytta för hela övningen.

Vårdplatser i Boden

Men om något allvarligare bryter ut, som en magsjukeepidemi, så finns det andra resurser att ta till.

– Vi har möjlighet att använda oss av ytterligare 100 vårdplatser i Boden och skulle det hända något sådant så skickar vi alla drabbade dit, säger Peter Ekman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Northern Wind - militärövning i Norrbotten

Mer i ämnet