Nattens skalv var landets största sedan 2008. Foto: Hanna Franzén/TT.

Seismologen: Största gruvskalvet i Sveriges historia

Uppdaterad
Publicerad

Nattens skalv i Kirunagruvan nådde en magnitud på 4,8. Inget annat gruvskalv i Sverige har tidigare nått den storleken. – Det är förvånande stort, säger Björn Lund, universitetslektor i seismologi vid Uppsala universitet.

Vid 03:11 natten mot måndagen började det ske så pass starka skalv i LKAB:s Kirunagruva att det väckte stora delar av staden.

– Det sker en hel del skalv i gruvorna i Kiruna och Malmberget, men detta var 30 gånger så stort, berättar Björn Lund, universitetslektor i seismologi vid Uppsala universitet.

Kraftigast i Sverige sedan 2008

Magnituden uppmättes till 4,8 på richterskalan där man mäter hur mycket marken rört sig. Momentmagnituden där man istället mäter hur stor yta som egentligen rört sig, hamnade på 4,1. Detta innebär att det är det kraftigaste skalvet i landet sedan 2008, då det i Skåne uppmättes till 4,3 och innan dess i Skövde 1986.

Den storlek som nattens skalv haft brukar ge utslag på seismologiska mätinstrument i stora delar av Europa. Seismologen Björn Lund säger att man fick tydliga utslag även nere i Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.