Inger Fältros Lundgren, kommunjurist, tror att ökningen av intresse för ambulerande röstmottagning beror på den rådande pandemin. Foto: Anders Hjertström/SVT

Stort intresse att rösta hemifrån vid folkomröstningen i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Det har funnits ett stort intresse att få rösta på hemmaplan inför Luleås stora folkomröstning på söndag.

På söndag är det folkomröstning kring skolfrågan i Luleå och för många kan det vara svårt att ta sig till vallokalerna. Därför finns ambulerande röstmottagare som åker runt och hämtar in rösterna. Och detta är någonting som många uppskattat och utnyttjat i år.

Inger Fältros Lundgren, kommunjurist i Luleå, ser en mycket större ökning av röster hemifrån än vid till exempel EU-valet. I videon ovan berättar kommunjuristen bland annat hur systemet fungerar.

– Det har varit ett stort intresse i den här folkomröstningen. Det beror säkert till stor del på en coronasituation som säkert har gjort att fler anmält sig till ambulerande röstmottagare.

På söndag kan du även följa hur det går med folkomröstningen här på vår hemsida – missa inte det!

Detta är ambulerande röstmottagare

En tjänst till dem personer som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till en lokal för att rösta. Då åker istället röstmottagarna från lokalen till hemmen av väljarna och tar emot rösterna i bostaden.

Källa: Luleå kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.